Παραδοσιακή Ποντιακή Κουζίνα

                                 Παραδοσιακή Ποντιακή κουζίνα

Φούστορον
2 αυγά
2 κουταλιές αλεύρι καλαμποκίσιο
1 κουταλιά νερό
2 κουταλίες φρέσκο βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε το τηγάνι να κάψει με το βούτυρο. Χτυπάτε τ' αυγά με τ' αλεύρι και το νερό.
Το αδειάζετε μέσα στο τηγάνι, το ψήνετε από τις δυο πλευρές, βάζετε τ' αλάτι, το πιπέρι και το σερβίρετε.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Χαβίτζ
3 κουταλιές βούτυρο
1/2 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι αλεύρι καλαμποκίσιο
1/2 ποτήρι τυρί τριμμένο
1/2 ποτήρι κασέρι ψιλοκομμένο
4 ποτήρια νερό ή ζωμό από κρέας ή κοτόπουλο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Λιώνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι. Βάζετε τ' αλεύρι, τ' ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνετε το τυρί, το κασέρι, και λίγο λίγο το νερό ή το ζωμό. βάζετε τ' αλεύρι , το πιπέρι τ' ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείος χυλός.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Τραχανάς
1 ποτήρι κορκότον
2 ποτήρια νερό
3 ποτήρια γάλα
1/4 γιαούρτι
2 κουταλακια δυοσμο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε να βράσει το κορκότον με το νερό και τ' αλάτι. Ρίχνετε το γάλα, το βούτυρο και τ' ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει. Το τραβάτε από τη φωτιά, βάζετε το τυρί ,τη ρίγανη, το πιπέρι, τον ανακατεύετε και είναι έτοιμος.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Πισία
3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι λάδι
1/2 τυρί ή κασέρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση:
Ζυμώνετε τ' αλεύρι με τ' αλάτι και το νερό. Το χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια τ' ανοίγετε φύλλα. Κάθε φύλλο το λαδώνετε πολλές φορές και τ' αφήνετε μέχρι να τα τελειώσετε. Το ίδιο το επαναλαμβάνετε. Ανοίγετε πάλι τα ιδία φύλλα, τα λαδώνετε, τα διπλώνετε και τα αφήνετε διπλωμένα μέχρι να τα τελειώσετε όλα. Μετά τ' ανοίγετε ένα ένα στην διάμετρο του πιάτου και τα τηγανίζετε από τη μια πλευρά. Όταν τα γυρίσετε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά βάζετε επάνω τριμμένο τυρί ή κασέρι τ' απλώνετε πάνω στο φύλλο κι αυτό μαλακώνει. Το βγάζετε με κουτάλα τρυπητή και το τυλίγετε. Έτσι κάνετε και τα υπόλοιπα. Το σερβίρετε ζεστό.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Πασκιτάν
5 κιλά γάλα πρόβιο
4 κουταλιές γιαούρτι για μαγιά

Εκτέλεση:
Βράζετε το γάλα το αφήνετε να γίνει χλιαρό διαλύετε το γιαούρτι με λίγο γάλα χλιαρό, το ρίχνετε στο γάλα μα μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύετε. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα το τυλίγετε με μια κουβέρτα το αφήνετε έξη ώρες να πήξει. Παίρνετε μια καποτένια σακούλα, αδειάζετε το γιαούρτι μέσα την δένετε την κρεμάτε για να φύγουν τα υγρά από το γιαούρτι την αφήνετε να στραγγίσει καλά. Αυτό που μένει στην σακούλα είναι το στραγγιστό γιαούρτι που λέγετε πασκιτάν ή υλιστό. Αν θέλετε να το διατηρήσετε για το χειμώνα το αλατίζετε με χοντρό αλάτι το βάζετε σε κλειστό πήλινο σκεύος και τ' αφήνετε σε δροσερό μέρος.

 

http://www.geofilms.net/pontiako-zitima/el/index.htm

 

FacebookTwitter